www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Parowary – zdrowe gotowanie

Autor: Info - Kuchnia / Data: 2010-10-08

Coraz większą popularnością wśród osób zajmujących się gotowaniem cieszą się urządzenia umożliwiające przygotowanie zdrowych potraw, bez użycia oleju i soli oraz zachowujących swoje walory odżywcze. Wśród tego typu wyposażenia, w domowych kuchniach coraz częściej spotyka się parowary, które pozwalają na przygotowanie potraw zalecanych między innymi dla osób odchudzających się oraz dbających “o linię”.

Zachowanie wartości odżywczych potraw

Przygotowanie potraw odbywa się przy użyciu pary wodnej. Najważniejszym elementem parowaru jest zbiornik na wodę, wyposażony w element grzewczy do miejscowego podgrzewania wody, która w bardzo krótkim czasie zamienia się w parę i to ona odziałowuje termicznie na produkty umieszczone w pojemnikach. Proces ten odbywa się bez użycia wody, dzięki czemu artykuły poddane obróbce nie tracę witamin oraz wartości odżywczych. Nie ma również potrzeby używania soli i tłuszczów, a przygotowane potrawy mają oryginalny smak i aromat.

Wygoda i funkcjonalność

Parowar jest wygodny w użytkowaniu, po umieszczeniu produktów w pojemnikach, zaprogramowaniu czasu jego pracy, kończą się czynności obsługowe. Nie ma możliwości przypalenia potraw, w przypadku braku wody, urządzenie powiadamia o tym fakcie np. sygnałem dźwiękowym. Ponadto wszystkie inne niepożądane sytuacje, również są sygnalizowane odpowiednimi sygnałami.

Urządzenie wyposażone jest w zależności od wielkości od jednego do trzech pojemników, które zwykle w czasie pracy ustawione są jeden na drugim, przy czym różnią się one wielkością. Taka konstrukcja pozwala na przechowywanie pojemników mniejszych wewnątrz większych, co minimalizuje przestrzeń potrzebną do ich składowania.

W czasie pracy można wykorzystywać jeden, dwa lub wszystkie pojemniki, w zależności od ilości potraw. Równocześnie mogą gotować się różne produkty np. mięso, ryby i warzywa, a co najważniejsze produkty wzajemnie nie przechodzą zapachami. Zwykle dwa górne pojemniki mają wyjmowane dna, co pozwala na przygotowanie dań o dużych wymiarach np. indyka.

Wybór urządzenia – najważniejsze cechy

Najpopularniejsze parowary mają od ok. 3 do 11 litrów pojemności (od 1 do 3 pojemników), w zależności od wielkości od 400 do 2000 W mocy.

Możliwości parowarów oraz ilość funkcji jakie posiadają decydują o funkcjonalności urządzeń.

W przypadku częstego korzystania z nich ważne są:

  • możliwość mycia pojemników w zmywarkach, nie wszystkie można w ten sposób czyścić,
  • zegar, w zależności od wersji cyfrowy lub mechaniczny,
  • programator do sterowania ustawieniami w zależności od rodzaju dania,
  • możliwość uzupełniania wody z zewnątrz w trakcie pracy, bez zdejmowania pojemników,
  • automatyczny wyłącznik,
  • funkcja podtrzymania ciepła,
  • sygnalizacja dźwiękowa oraz wizualna,
  • wskaźnik informujący o konieczności usunięcia kamienia, parowar wymaga odkamieniania co jakiś czas,
  • dodatkowe pojemniki na przyprawy, miska na ryż, podstawka do jajek oraz koszyki ze stali nierdzewnej,
  • broszura z przepisami.
     

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Bieżące wydarzenia
Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
22 Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
Nowy Sącz (21.04.2018 - 22.04.2018)
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Zdrowe, letnie gotowanie wg Pięciu Przemian  – warsztaty w showroomie marki Mastercook

Zdrowe, letnie gotowanie wg Pięciu Przemian – warsztaty w showroomie marki Mastercook

Rozpoczynające się właśnie lato to doskonała pora, aby dostarczyć organizmowi porcji witamin w postaci świeżych owoców i warzyw, ale również wzmocnić ciało przed jesienią i zimą. Służy temu m.in. gotowanie wg filozofii Pięciu Przemian, z którą będzie można się zapoznać podczas warsztatów kulinarnych w showroomie marki Mastercook, które odbędą ... » ...więcej
Candy wspiera zdrowe gotowanie

Candy wspiera zdrowe gotowanie

Jak jeść smacznie i zdrowo? Odpowiedź na to pytanie będzie można znaleźć w nowym programie poradn... » ...więcej
Posiłki w pracy – zdrowe i… modne!

Posiłki w pracy – zdrowe i… modne!

Samodzielnie przygotowane posiłki do pracy stają się w Po... » ...więcej
Szybko, zdrowo, kolorowo – gotowanie w szybkowarze

Szybko, zdrowo, kolorowo – gotowanie w szybkowarze

Jak w codziennym pośpiechu i natłoku obowiązków zadbać o ... » ...więcej
Indukcja – gotowanie przyszłości

Indukcja – gotowanie przyszłości

Stawiasz garnek z wodą na płycie grzejnej, już po chwili sły... » ...więcej
Gotowanie przez czytanie – nowa płyta indukcyjna

Gotowanie przez czytanie – nowa płyta indukcyjna

Urządzenia AGD oferują coraz większą ilość funkcji. Ze zn... » ...więcej
Gotowanie na parze - najlepszy sposób przygotowania posiłku

Gotowanie na parze - najlepszy sposób przygotowania posiłku

Gotowanie na parze to bardzo prosta i najzdrowsza metoda ... » ...więcej
Jak polubić gotowanie?

Jak polubić gotowanie?

Nie wszyscy lubimy gotować. Mimo to z zazdrością patrzymy na kulinarną pasję Pascala Brodnickiego... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery