www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Kombiwar – uniwersalny piekarnik

Autor: Info - Kuchnia / Data: 2010-10-15

To kolejne urządzenie w kuchni, w którym przygotowanie potraw nie wymaga stosowania tłuszczów, a proces obróbki termicznej odbywa się przy pomocy krążącego gorącego powietrza. Przygotowując potrawy w ten sposób, ograniczamy ilość dodatkowego , zbędnego tłuszczu, który mógłby dostać się do naszego organizmu.  Urządzenia te można polecić dla osób będących na diecie oraz dbających o swój wygląd.

Budowa i działanie

Kombiwar to urządzenie elektryczne zwykle o mocy ponad 1000 W, w którym źródłem ciepła w zależności od wersji może być grzałka elektryczna lub lampa halogenowa. W zasadzie rodzaj źródła ciepła nie stanowi dużej różnicy biorąc pod uwagę przygotowanie potraw, jednak ostatnio coraz częściej kupowane są kombiwary z grzałką halogenową.

Ruch nagrzanego powietrza wymuszony jest wentylatorem. Obróbka termiczna produktów odbywa się krążącym z dużą szybkością gorącym powietrzem, którego ruch wymuszony jest wentylatorem. Jest to termoobieg znany i stosowany od jakiegoś czasu w tradycyjnych kuchenkach.

© Feodor Vasilevich Korolevsky / iStockPhoto.com

Produkty umieszcza się w żaroodpornej, przezroczystej misie, na rusztach. Misa zwykle ma ponad 10 litrów pojemności, a w niektórych urządzeniach poprzez zastosowanie specjalnej nakładki można ją zwiększyć do ok. 17 litrów.

Do sterowania, czyli ustawienia czasu pracy kombiwaru oraz temperatury wewnątrz misy w zależności od obrabianych produktów służą: zegar oraz regulator temperatury.

Urządzenie jest z reguły estetycznie wykonane, co pozwala na trzymanie go w miejscu widocznym w kuchni, a nawet serwowanie potraw bezpośrednio z niego.

Niezbędne wyposażenie i przydatne funkcje

Podstawowym wyposażeniem zestawu są dwa ruszty: górny i dolny, na których układa się obrabiane produkty. Do wyjmowania potraw, a także rusztów służą specjalne szczypce.

W celu usprawnienia pracy z kombiwarem może on być wyposażony w dodatkowy osprzęt.

Przydatny jest stojak do ustawienia pokrywy po jej zdjęciu z misy, jak również dodatkowe uchwyty, ruszty, półki, tacki z otworami, szpilki, sitko. Wyposażenie oczywiście może się różnić w zależności od producenta urządzenia.

Ważne jest, aby w komplecie był podręcznik obsługi, a w nim przykładowe przepisy, które pomogą w przygotowaniu różnych potraw i będą  zawierały informacje, gdzie ułożyć  dany produkt w misie, a także parametry jego obróbki tj. czas przygotowania oraz temperaturę.

Niektóre urządzenia mogą mieć również funkcję samoczyszczenia, która ułatwi bieżącą jego obsługę.

Wyjmowany kabel zasilający to również udogodnienie, głównie w czasie przenoszenia kombiwaru.

Jedno urządzenie – wiele możliwości

Kombiwar pozwala na zastąpienie kilku urządzeń. Tak więc łączy w sobie piekarnik, prodiż, kuchenkę, grilla, a także mikrofalówkę.

Można w nim gotować - również na parze, smażyć mięsa, ryby oraz piec ciasta, podgrzewać potrawy, rozmrażać, grillować, a ponadto np. suszyć grzyby, warzywa i owoce.

Kombiwar czy piekarnik z termoobiegiem

Piekarnik, w którym zamontowano wentylator, do rozprowadzania gorącego powietrza jest urządzeniem już dosyć często spotykanym w naszych kuchniach.

Czym różnią się oba urządzenia?

Zasada pracy jest podobna - krążące gorące powietrze, owiewa przygotowywaną potrawę ze wszystkich stron.

Zasadnicza różnica to wielkość i kształt przestrzeni, w której odbywa się proces obróbki termicznej.

Piekarnik ma komorę w kształcie prostopadłościanu, o stosunkowo dużej pojemności. Znajdują się tam przestrzenie, gdzie gorące powietrze z powodu wyhamowania prędkości przez prostopadłe ściany ma utrudniony dostęp. Duża pojemność to również większe zapotrzebowanie na gorące powietrze, a to z kolei większe zużycie energii elektrycznej.

Kombiwar ma kształt walca, a powietrze krąży w nim nie napotykając większych oporów. Ruch ten odbywa sie szybko, a dodatkowo z powodu mniejszej pojemności jest go mniej. W sumie czas przygotowania potrawy jest krótszy, a ilość zużytej energii mniejsza.

Piekarniki ze względów konstrukcyjnych mają również mniejszą szczelność, co może powodować wydostawanie się z nich zapachów przygotowywanych potraw oraz straty energii cieplnej, a w konsekwencji większe zużycie energii.

Podstawowe zasady obsługi

Przygotowywanie potraw w kombiwarze nie należy do czynności szczególnie trudnych.

Aby potrawa “udała się”, produkt należy umieścić na odpowiedniej półce, następnie zaprogramować temperaturę oraz czas obróbki termicznej. Na początku warto więc, korzystać z gotowych przepisów, w których te parametry będą podane. Z czasem na pewno użytkownik nabierze wprawy, a gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością.

Zasada działania kombiwaru zapewnia równomierne, a także stosunkowo szybkie nagrzewanie obrabianego produktu. Praktycznie, w kombiwarze można przygotowywać bardzo szeroką gamę produktów: mięsa, ryby, warzywa, owoce, ciasta.

Należy podkreślić, że potrawy przygotowywane w kombiwarze, w czasie obróbki nie tracą swoich naturalnych walorów oraz witamin, a ponadto mają bardzo dobry smak.  Dla przykładu potrawy grillowane nie wydzielają zapachu spalenizny.


 

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Wasze komentarze:

Autor(ka): hania
Data nadesłania:
  25.12.2010 11:48
nie potrafie korzystac z kombiwaru poniewaz nie znalazlam przepisow np na podgrzewanie na parze pyzow lub pieczenioe ciasta zeby od spodu nie bylo surowe, prosze o pomoc.
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Modne pieczenie – nowy piekarnik z linii Victoria Grey

Modne pieczenie – nowy piekarnik z linii Victoria Grey

W modzie liczy się indywidualny styl oraz dobre wyczucie ... » ...więcej
Piekarnik do zadań specjalnych

Piekarnik do zadań specjalnych

Z nim nigdy więcej nie będziesz musiała martwić się, czy ... » ...więcej
Sposób na czysty piekarnik.

Sposób na czysty piekarnik.

Czy ktoś, kto korzysta z piekarnika lubi go czyścić? Chyba nie. Czynność ta zwykle wymaga użycia ... » ...więcej

Inteligentny piekarnik z ... książką kucharską

Nie masz pomysłu na smaczny posiłek dla swojej rodziny? W... » ...więcej
Samoczyszczący się piekarnik

Samoczyszczący się piekarnik

Dobra gospodyni zawsze stara się, by wszystko wypadło idealnie, a potrawy zadowoliły nawet najbar... » ...więcej
Nowa odsłona bieli - piekarnik z frontem z białego szkła

Nowa odsłona bieli - piekarnik z frontem z białego szkła

Biel dominuje w wielu nowoczesnych aranżacjach. To kolor,... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery