www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Podstawowe zasady nakrywania stołu

Data: 2011-12-15

Gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera. Niemniej ważny jest elegancko nakryty stół. Liczy się przecież pierwsze wrażenie. Dlatego warto zapoznać się z ogólnie obowiązującymi zasadami savoir-vivre. Szczególnie teraz, kiedy za pasem okres świątecznych spotkań i biesiadowania przy rodzinnym stole.

Obrus

Elegancko przygotowany stół wymaga od nas dobrej organizacji i przede wszystkim czasu.

Na początek przygotujmy obrus, który jest podstawą dobrze nakrytego stołu. Musi być oczywiście czysty i idealnie wyprasowany.

        Powinien zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony.

Kolor obrusa jest dowolny. Możemy wybrać klasyczny, biały obrus lub pokusić się o nieco awangardy i wybrać obrus wzorzysty lub kolorowy, który ożywi stół.

Należy jednak pamiętać, aby dobrać go do koloru i wzorów serwisu, a także innych dodatków na stole. Obowiązuje tu zasada harmonii i umiaru.

Sztućce

Aby prawidłowo nakryć do stołu należy pamiętać o kilku ogólnych zasadach.

Najważniejszą z nich jest ułożenie sztućców. Sztućce układa się w kolejności użycia.

Oznacza to, że najdalej od talerza znajdują się sztućce, których będziemy używać na początku, natomiast najbliżej talerza – sztućce do potraw podawanych na końcu.

W przypadku, gdy zamierzamy podać zupę, drugie danie i deser obowiązują następujące zasady:

  • widelce układamy po lewej stronie talerza;
  • noże po prawej stronie. Ostrze powinno być skierowane do talerza;
  • łyżka powinna leżeć na prawo od noża;
  • łyżeczki i widelczyki deserowe układamy bezpośrednio powyżej talerza. Trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka w lewo.

Przyprawy,takie jak sól czy pieprz powinniśmy ustawić na dwóch skrajnych częściach stołu. W ten sposób, przy większej liczbie gości, unikniemy chaosu.

Gdy do posiłku podajemy pieczywo i masło, po lewej stronie od widelca powinien znajdować się talerzyk do pieczywa, a na nim specjalny nóż do masła.

Kieliszki

Teoretycznie na stole powinien znaleźć się kieliszek na wodę, wino czerwone i białe.

W rzeczywistości jednak na stole nie ma aż tyle miejsca, więc... zanim wyciągniemy na stół cały asortyment kieliszków, szklanek i szklaneczek warto zastanowić się jakie napoje będziemy serwować.

Do białego wina przeznaczone są kieliszki o kształcie tulipana – mniejsze i smukłe, do wina czerwonego kieliszki większe i pękate.

Ze względu na oszczędność miejsca możemy postawić jeden, uniwersalny, średniej wielkości kieliszek.

Ustawiamy je po prawej stronie powyżej noża.

Serwetki

Serwetki nie tylko chronią gości przed zabrudzeniem, ale także są doskonałym elementem dekoracyjnym stołu i dają ogromne pole do popisu.

Możemy wybrać serwetki papierowe lub płócienne, w różnych kolorach i wzorach.

Możemy je składać na skos, zwijać w rulon lub pokusić się o bardziej wyszukane kształty (tulipan, gwiazda, wachlarz).

Pamiętajmy, że kolor i forma muszą być starannie dobrane do pozostałych elementów stołu.

Serwetki zazwyczaj układa się po lewej stronie nakrycia lub na środku talerza.

Lepiej unikać umieszczania serwetek pod sztućcami, gdyż trudno je stamtąd wyciągnąć.

Dodatki

Kiedy już wykonamy czynności związane z rozłożeniem sztućców, kieliszków i serwetek możemy pomyśleć o dodatkach, które nadadzą charakteru i wyrazu naszemu przyjęciu.

Zasadą jest, ze na stole powinien znaleźć się punkt centralny. Mogą to być świece, kwiaty, stroiki itp.

Dekoracje nie powinny być zbyt wysokie, aby nie zasłaniały biesiadnikom pola widzenia, a ich kolorystyka powinna współgrać z całością.

Świąteczny stół można udekorować na wiele sposobów.

Niezwykle efektowną ozdobą stołu będzie poinsecja, czyli popularna gwiazda betlejemska.

Uroku dodadzą także złote szyszki i orzechy włoskie, choinkowe gałązki, bombki, czerwone jabłuszka. Nie powinno ich być zbyt wiele, aby nie przeszkadzały i nie zdominowały stołu.

A przy tym wszystkim pamiętajmy, aby zadbać o dobrą i miłą atmosferę przy stole.

Źródło: www.smaczny.pl

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Kuchenka mikrofalowa - zasady bezpiecznego użytkowania

Kuchenka mikrofalowa - zasady bezpiecznego użytkowania

Dlaczego jajka w mikrofalówce mogą eksplodować? Co to jes... » ...więcej
Nakryto do stołu… - obrusy

Nakryto do stołu… - obrusy

Tak jak ubiór zdobi człowieka, tak elegancki obrus stanow... » ...więcej
Zasady użytkowania zmywarek do naczyń

Zasady użytkowania zmywarek do naczyń

Większość naczyń można bez obaw włożyć do zmywarki. Są je... » ...więcej
Jak wybrać obrus na świąteczny stół

Jak wybrać obrus na świąteczny stół

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który najchęt... » ...więcej
Gotowanie na parze - najlepszy sposób przygotowania posiłku

Gotowanie na parze - najlepszy sposób przygotowania posiłku

Gotowanie na parze to bardzo prosta i najzdrowsza metoda ... » ...więcej
Oszczędne urządzenia AGD oraz prawidłowa obsługa - mniejsze rachunki za energię elektryczną

Oszczędne urządzenia AGD oraz prawidłowa obsługa - mniejsze rachunki za energię elektryczną

Stosowanie rozwiązań energooszczędnych to już nie tylko kwestia ekologii, ale konieczność podyktowana rosnącymi cenami energii. Wybór odpowiedniego sprzętu AGD oraz jego właściwe użytkowanie mogą spowolnić niebezpiecznie... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery