www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jaki nóż do krojenia chleba?

Autor: Info - Kuchnia / Data: 2012-01-13

Najważniejsze, aby nóż do chleba był ostry. Tępy nóż nie tnie, a raczej zgniata chleb, który dodatkowo będzie się kruszył. Im świeższy chleb, tym gorszy będzie efekt używania tępego noża. Jeżeli nóż będzie odpowiednio ostry, wtedy kształt ostrza – prosty, ząbkowany czy falisty nie ma większego znaczenia dla jakości krojenia.

Fot. stock.xchng®

Niestety, nie zawsze potrafimy go dobrze zaostrzyć.

Dlatego dużą popularnością cieszą się noże o ząbkowanym ostrzu, które ostrzone są w procesie produkcji, a producenci zapewniają, że ich noże nigdy się nie tępią.

Ich prawidłowe naostrzenie w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwe.

Jednak krojenie chleba nożem o ząbkowanym czy falistym ostrzu, pomimo jego stępienia jest łatwiejsze i dokładniejsze.

Dodatkową zaletą noża o nierównym ostrzu jest możliwość używania go do krojenia „miękkich” produktów i warzyw np. pomidorów.

Wybierając nóż należy się raczej kierować jakością materiału z jakiego zostało wykonane ostrze oraz technologii wykonania, a także jego kształtu.

Do każdego noża trzeba się przyzwyczaić, a wtedy jego użycie będzie łatwe i przyjemne.

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Bieżące wydarzenia
23 Targi Podhalańskie
XXIII Podhalańskie Targi Budownictwa, Instalacji i Wyposażenia Wnętrz
Nowy Targ (12.05.2018 - 13.05.2018)
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Deski do krojenia

Deski do krojenia

Porysowane blaty stołów, ślady po gorących naczyniach i przebarwienia – każda osoba szanują... » ...więcej
Domowy wypiek chleba w kuchence

Domowy wypiek chleba w kuchence

Pieczywo kupowane dziś w sklepie znacznie różni się od te... » ...więcej
Jak zachować świeżość chleba?

Jak zachować świeżość chleba?

Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu posiłków. Warto zate... » ...więcej
Jaki zlewozmywak wybrać?

Jaki zlewozmywak wybrać?

Zlewozmywak powinien być funkcjonalny i jednocześnie ładny. Wybór jest duży, a różnią się one mie... » ...więcej
Jaki uchwyt do mebli kuchennych?

Jaki uchwyt do mebli kuchennych?

Gałki, klamki, uchwyty zintegrowane, a może front bez uch... » ...więcej
Jaki jest prawdziwy obraz współczesnych kuchni?

Jaki jest prawdziwy obraz współczesnych kuchni?

Firma Hettich prowadzi sondaże rynku, weryfikuje użyteczn... » ...więcej
Kolorowe noże kuchenne, czyli ... ożywiamy kuchnię

Kolorowe noże kuchenne, czyli ... ożywiamy kuchnię

Jeżeli ostrze noża nie radzi sobie z ukrojeniem chleba be... » ...więcej
Akcesoria kuchenne z bambusa

Akcesoria kuchenne z bambusa

Bambus od wieków służy do wyrobu mebli, produktów artystycznych, przemysłowych, jak choćby do rus... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery