www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Idealne przekąski do szkolnego plecaka

Informacja prasowa / Data: 2012-09-20

Drugie śniadanie zabierane do szkoły jest dla wielu uczniów uciążliwym nakazem rodziców. Zwykle kanapki szybko się nudzą, natomiast owoce i warzywa za chwilę przestaną mieć smak lata. Co i jak przygotować dziecku na śniadanie, aby te było atrakcyjne i pożywne, a jednocześnie wygrało rywalizację z kalorycznymi chipsami oraz batonikami? Dodaj do kanapki chudą wędlinę, zaproponuj swojemu maluchowi pożywne i poręczne przekąski mięsne.

Mimo, że nasza świadomość na temat zdrowego odżywiania się jest coraz większa, prawda jest brutalna. Od początku września na większości szkolnych korytarzach znów dominować będą zapiekanki, batony, chipsy i słodkie napoje z tamtejszych automatów i sklepików.

Zamiast witamin oraz białka i innych wartości odżywczych będą to duże ilości cukrów, konserwanty i sztuczne barwniki.

A przecież prawidłowe odżywianie się jest kluczowym aspektem rozwoju dziecka.

Te o prozdrowotnym charakterze powinno zakładać jak największe urozmaicenie diety.

W szkole powinny ją stanowić oprócz kanapek, owoców i warzyw:

  • jogurty,
  • wafle ryżowe,
  • a także mięso - jego różne rodzaje i wyroby.

Szkolne śniadanie musi dodawać energii

Fot. ZM Pekpol

Drugie śniadanie spożywane przez dzieci w szkole jest posiłkiem tak samo istotnym jak te pierwsze, zjadane w domu.

Pełnowartościowe śniadanie powinno być źródłem węglowodanów, witamin i składników mineralnych zapewniających utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji.

Pierwszych wartości dostarcza np. pieczywo pełnoziarniste, drugich - warzywa i owoce.

Kanapkę powinny wzbogacać produkty, które są źródłem wapnia oraz białka.

Mogą to być dodatki takie jak plaster chudej wędliny, jajko, czy ser.

- Białko stanowi podstawowy budulec dla rosnącego dziecka, spośród różnorodnych funkcji jakie ma, buduje także ciała odpornościowe, a więc wzmacnia odporność – mówi Anna Kalarus, dietetyk z Centrum Dietetycznego SetPoint we Wrocławiu.

- Białko zawarte w produktach mięsnych, jajach czy rybach cechuje się najlepszym składem, ponieważ jest łatwo przyswajalne i pełnowartościowe.

Rozwijający się organizm dziecka potrzebuje dużo więcej tego niezbędnego składnika.

Przyjmuje się, że dzieci do 15 roku życia powinny spożywać około 2,5 g białka na 1 kg masy ciała.

Przykładowo, 100 g chudego mięsa drobiowego zawiera 15 g białka, 2 plasterki chudej wędliny około 10 g, a 1 szklanka mleka 7 g białka.

Dlatego wartościowym i wygodnym składnikiem kanapki może być chuda wędlina np. polędwica lub schab. Taka porcja mięsa będzie stanowiła dodatkowe źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B, szczególnie B1 i B12 – dodaje Anna Kalarus.

Niedobór w diecie chociażby pierwszego z wymienionych – żelaza, powoduje trudności w uczeniu się, utrudnia koncentrację i jest przyczyną szybkiego znużenia.

Zamiast chipsów i batonów

W Polsce wciąż niewiele maluchów ma szansę na kubek mleka i przysmaki, które są promowane podczas akcji takich jak „Szklanka mleka”, „Owoce w szkole”, czy „Uprawiamy warzywniak”.

Również tylko nieliczne szkoły posiadają stołówki, w których można zjeść smaczny, zdrowy obiad. A pomysłów na prowiant jest wiele i nie zawsze musi to być zwykła kanapka. Dietę dzieci powinny urozmaicać różnorodne produkty.

– Zwykle rodzice przygotowują dla dzieci kanapki, jednak ta forma posiłku może szybko spowszednieć, a wtedy dobrym pomysłem mogą okazać się gotowe przekąski w poręcznym opakowaniu.

Smaczną alternatywą dla batonów i chipsów, są na przykład minikabanosy.

Fot. ZM Pekpol

Dużym atutem tego wyrobu jest to, że nie wymaga przechowywania w lodówce, dzięki czemu można go zjeść o dowolnej porze bez obaw o utratę świeżości.

Pamiętajmy, że najlepiej nabywać mięso i wędliny, które pochodzą od znanych producentów, a na opakowaniu widnieje dokładny skład produktu.

Zakupy spożywcze warto robić w sprawdzonych sklepach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Urozmaicona dieta i spożywanie wędlin oraz przekąsek mięsnych, które są istotnym elementem naszego żywienia pozwolą zachować dzieciom energię i dobry nastrój przez cały dzień.

Dzięki temu możliwe będzie osiągnięcie kolejnych szkolnych sukcesów, a przede wszystkim zdrowego rozwoju.

Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.

Źródło: www.sfera-group.pl

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Komoda w pokoju dziecka - idealne rozwiązanie dla rodziców

Komoda w pokoju dziecka - idealne rozwiązanie dla rodziców

Komoda to idealny i wielofunkcyjny mebel do pokoju dzieck... » ...więcej
Kabanos sprawdzi się w podróży podczas letnich upałów

Kabanos sprawdzi się w podróży podczas letnich upałów

Wakacje w pełni. Jeśli wybierasz się na urlop czy nawet k... » ...więcej
Al fresco dining po polsku

Al fresco dining po polsku

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjn... » ...więcej
Najoszczędniejsza zmywarka na rynku

Najoszczędniejsza zmywarka na rynku

Wraz z rosnącą świadomością ekologiczną coraz częściej uż... » ...więcej
4 lipca obchodzimy święto hot-doga

4 lipca obchodzimy święto hot-doga

Uwielbiana przez Amerykanów, kultowa przekąska – ho... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery