www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Po pierwsze: nie marnuj jedzenia!

Informacja prasowa / Data: 2012-10-17

Co 6 sekund na świecie umiera z głodu jedno dziecko. Co 4 mały Polak jest niedożywiony, a co 8 żyje w ubóstwie. Tymczasem w naszym kraju do kosza wyrzuca się średnio 9 mln ton jedzenia rocznie*. Aby to zmienić wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad racjonalnego gospodarowania żywnością.

Dlaczego wyrzucamy żywność?

Najczęstszym powodem, dla którego wyrzucamy żywność jest jej nieprzydatność do spożycia.

Konsumenci zapominają o dacie ważności produktów, kupują zbyt wiele, przygotowują za duże porcje, nie mają pomysłów, jak wykorzystać kupione produkty i nie potrafią odpowiednio przechowywać jedzenia.

Jak unikać marnowania żywności?

Marnotrawstwo można ograniczyć, ucząc się zasad zarządzania spiżarnią.

Tworzenie listy zakupów warto rozpocząć od zaplanowania posiłków na najbliższe dni. Wówczas będziemy mogli sprawdzić, których produktów nam brakuje.

W sklepie, widząc towar w promocyjnej cenie, zastanówmy się czy, naprawdę jest nam potrzebny i czy w zaplanowanym harmonogramie dań faktycznie znajdziemy czas, na jego przetworzenie.

Rozsądnie dobierajmy także ilość do faktycznych potrzeb naszej rodziny.

Szczególną uwagę zwracajmy na klasę produktów oraz datę przydatności do spożycia – mówi Aleksader Szałajko z ZT Bielmar, producenta Margaryny ŚniadaniowejObecnie coraz więcej artykułów spożywczych, dzięki nowoczesnym procesom produkcji i stałej kontroli jakości, zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni bez zastosowania konserwantów. Wówczas szansa na całkowite zużycie produktu jest bardzo duża, także wtedy, gdy znajduje się on w dużym, ekonomicznym opakowaniu.

Właściwe przechowywanie produktów

Aby artykuły spożywcze zachowały wszystkie walory odżywcze i smakowe, ważne są także odpowiednie warunki przechowywania.

Fot. Candy

Chłód opóźnia procesy biochemiczne i spowalnia psucie się produktów. Z tego powodu, niezastąpionym sojusznikiem w racjonalnym gospodarowaniu żywnością jest lodówka.

By należycie spełniała swoją funkcję, warto stosować zasady jej właściwego użytkowania.

  Przede wszystkim nie należy jej przeładowywać zbyt dużą ilością jedzenia.

Zachowanie odpowiednich odstępów między produktami pozwala na właściwą cyrkulację powietrza. Dzięki temu są one lepiej schłodzone i dłużej pozostaną świeże.

Ważne jest także odpowiednie rozmieszczenie artykułów spożywczych na półkach, gdyż temperatura we wnętrzu lodówki różni się w zależności od miejsca - wyjaśnia Daniel Czok, przedstawiciel Candy Hoover Polska, producenta sprzętu AGD. - Szuflady na samym dole są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców.

Półka znajdująca się bezpośrednio nad nimi jest natomiast najzimniejszym miejscem w lodówce – tam należy umieścić świeże mięso czy ryby.

Na środkowej i górnej kładziemy produkty mleczne oraz wędliny.

W pojemnikach i półkach znajdujących się na wewnętrznej stronie drzwi przechowujemy produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia - dodaje.

Wkładając świeżo kupione produkty do lodówki powinniśmy umieszczać je za tymi, które już tam się znajdują. Dzięki temu łatwiej można kontrolować termin przydatności do spożycia.

Resztki żywności - wyrzucać czy nie?

Od czasu do czasu każdy powinien przejrzeć jej zawartość.

Nie musimy wyrzucać pozostałości produktów, których nie udało nam się zużyć na bieżąco. Można wykorzystać je do przyrządzenia nowych potraw. Kulinarne eksperymentowanie to okazja do odkrycia ciekawych przepisów i połączeń smakowych.

Pamiętajmy także o możliwości przetwarzania i konserwacji żywności.

Wiele produktów, w tym owoce, mięso, ryby, a nawet chleb nadaje się do mrożenia.

Inne aspekty marnowania jedzenia

Marnowanie żywności to wielowymiarowy problem, który wywołuje negatywne efekty społeczne, energetyczne, a nawet ekologiczne.

Zwykły konsument najszybciej odczuje jednak jego skutki ekonomiczne, które łatwo przewidzieć, obliczając, jakie straty dla domowego budżetu niesie za sobą kolejny kilogram kupionego jedzenia, wrzucony do kosza.

*Dane pochodzą ze stron: www.pah.org.pl, www.pck.pl, www.bankizywnosci.pl

Źródło: Candy Hoover Polska

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Bieżące wydarzenia
Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
22 Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
Nowy Sącz (21.04.2018 - 22.04.2018)
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Mała kuchnia - to nie problem

Mała kuchnia - to nie problem

Urządzenie małego mieszkania stanowi nie lada wyzwanie. Jak znaleźć miejsce, by, do niewielkiej k... » ...więcej
Czego nie lubią urządzenia AGD?

Czego nie lubią urządzenia AGD?

Pośpiech, niedoczytanie instrukcji, a czasem po prostu ni... » ...więcej
Kuchnia, która się nigdy nie znudzi

Kuchnia, która się nigdy nie znudzi

W kuchennej przestrzeni liczą się tak naprawdę dwie rzecz... » ...więcej
Co jeść zimą aby nie przytyć i jednocześnie mieć energię?

Co jeść zimą aby nie przytyć i jednocześnie mieć energię?

Zimą nasz organizm domaga się jedzenia zdecydowanie częśc... » ...więcej
Mała kuchnia nie musi oznaczać małych możliwości

Mała kuchnia nie musi oznaczać małych możliwości

Polacy, na tle innych nacji europejskich, nie mogą pochwa... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery