www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Wykorzystaj moc sezonowych warzyw: tarta serowa z cukinią

Informacja prasowa / Data: 2013-08-29

Świerze warzywa, zebrane w odpowiednim momencie, czyli w sezonie, zawierają o wiele więcej składników odżywczych niż wyhodowane poza nim. Tak też jest z cukinią. To smaczne warzywo posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni – doskonale smakuje np. w tarcie serowej. Ten pyszny placek to potrawa idealna na każdą okazję, której przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.

Nawet niezbyt wprawne w gotowaniu osoby, podkreślają, że przyrządzenie tarty
z dodatkami jest bezstresowe i przyjemne. Wszelkiego rodzaju placki są bowiem szczególnie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ale czy tylko?

– Tarta serowa z cukinią i papryką chili świetnie smakuje, cieszy oko i dostarcza wielu cennych wartości odżywczych – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

– Do przygotowania tarty polecam ser holenderski Morski MSM, który bardzo dobrze nadaje się do potraw pieczonych. Jest twardy i pełnotłusty oraz posiada zwartą strukturę, a po podgrzaniu świetnie się ciągnie, jest smaczny i aromatyczny. Ponadto jego lekko pikantny smak kontrastuje ze słodką cukinią.

Dodam, że dojrzały ser zawiera witaminy A i D oraz z grupy B, a także wapń, cynk i miedź. Cukinia natomiast jest źródłem witamin C i K oraz beta-karotenu, potasu i żelaza.

Warto więc wykorzystać ją w menu, szczególnie w pełni sezonu, czyli latem. Co więcej, cukinia polecana jest przez dietetyków ponieważ korzystnie wpływa na proces trawienia i wzmacnia odporność organizmu – uzupełnia Ewa Polińska.

Tarta serowa z cukinią

Przepis na tartę serową z cukinią poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki

Fot. MSM Mońki

Ciasto:

  • mąka - 300g
  • masło - 150g
  • żółtko - 2 szt.
  • woda - 100ml
  • sól do smaku

 

  • młoda cukinia
  • ser żółty Morski MSM Mońki w plasterkach
  • kilka papryczek chili

Wykonanie

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem.

Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto.

Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart.

Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200°C.

Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w plasterki cukinię i ser żółty poskładany na cztery. Dla podkreślenia smaku dodać kilka papryczek chili.

Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200°C do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną.

Smacznego!

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Źródło: www.msm-monki.pl

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Bieżące wydarzenia
Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
22 Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
Nowy Sącz (21.04.2018 - 22.04.2018)
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią

Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem n... » ...więcej
Liczy się każdy centymetr - ukryj smaki lata w szafce cargo

Liczy się każdy centymetr - ukryj smaki lata w szafce cargo

Optymalne wykorzystanie przestrzeni kuchennej to wspólny ... » ...więcej
Nowe pomysły na domowe przetwory z przyprawami Appetita

Nowe pomysły na domowe przetwory z przyprawami Appetita

Ogórki kiszone, konserwowe, papryka, kabaczki, patisony c... » ...więcej
Makaronowe dodatki do grilla

Makaronowe dodatki do grilla

Majówka oznacza dla wielu z nas słodkie lenistwo albo aktywny wypoczynek. Przy obu opcjach bardzo... » ...więcej
Domowy wypiek chleba w kuchence

Domowy wypiek chleba w kuchence

Pieczywo kupowane dziś w sklepie znacznie różni się od te... » ...więcej
Perła w kuchni – nowa linia Victoria Grey

Perła w kuchni – nowa linia Victoria Grey

Nie trzeba diametralnie zmieniać całej kuchni, by zyskała... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery