www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Refleksje przed półką, czyli o czytaniu etykiet

Informacja prasowa / Data: 2013-11-24

Zaskakujący jest fakt, że ponad jedna piąta Polaków nie czyta etykiet na produktach, a połowa z nich w ogóle nie rozumie co jest na nich napisane. Wybór produktów dokonywany jest często pod wpływem reklam, które nie zawsze odkrywają przed klientem wszystkie karty. Bądźmy zatem czujni i dokonujmy samodzielnego wyboru produktu po ówczesnym zapoznaniu się z jego etykietą. 

Spójrz na opakowanie

Prosta z punktu widzenia kwestia, a czasami potrafi wzbudzić zażenowanie i irytację u klienta. Źle odpisany produkt angażuje więcej czasu konsumenta na dotarcie do jego składu czy sposobu przyrządzenia.

Nazwa

Pierwszą kwestią jest nazwa produktu. Istotne żeby była to nazwa rodzajowa, czyli np. makaron czy musztarda.

Ważność produktu i jego ilość

Ponadto, na etykiecie powinna znajdować się data ważności oraz ilość danego produktu – mierzona w gramach, kilogramach, litrach czy sztukach. To z pozoru oczywiste informacje, ale czasem możemy zostać zmyleni np. wielkością opakowania produktu, który ma mniejszą masę niż mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać.

Skład produktu i sposób przyrządzania

Na etykiecie powinien się znajdować skład produktu, wartość odżywcza oraz informacje o producencie. Dodatkowo, bardzo przydatną informacją jest sposób przyrządzania danego produktu oraz to, czy wymaga przetworzenia przez zjedzeniem. Elementów wchodzących w skład etykiet jest wiele, ale wiedząc na co zwrócić uwagę, jesteśmy w stanie w kilka sekund ocenić produkt.

Czytaj skład produktu

Czytanie etykiet, niekoniecznie oznacza zrozumienia tego, co jest na niej napisane. To, na co szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę to skład produktu, z którego możemy się dowiedzieć co tak naprawdę znajduje się w dżemie czy pieczywie.

Nie warto ufać przyciągającym hasłom na opakowaniu typu „nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników”.

Lepiej  sprawdzić te informacje, czytając skład produktu. To, że produkt zawiera przykładowo mniej tłuszczu, często wiąże się z tym, że został wzbogacony o dodatkową porcję cukru lub sztucznych ulepszaczy.

W takim wypadku, lepiej zjeść trochę bardziej kaloryczny jogurt niż dostarczać organizmowi tzw. chemii.

Podobnie jest na przykład z przeróżnymi makaronami.

Fot. Międzybrodzkie Makarony 

– Zanim dokonamy zakupu, powinniśmy sprawdzić czy w składzie makaronu, który uważamy za naturalny, nie znajduje się przypadkiem proszek jajeczny, który jest sztucznym i tańszym odpowiednikiem jaj.

Makaron w takim wypadku nie powinien być firmowany hasłem:  ,,zrobiony ze świeżych jaj".

Mając taką wiedzę, szybko zweryfikujemy jego jakość – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzkie Makarony.

Ponadto, powinniśmy dokładnie przeczytać, ile i jakie wartości odżywcze znajdują się w produkcie.

To także pozwoli ocenić nam jakość produktu wyrażoną w ilości składnikach odżywczych: białka, węglowodanów, błonnika czy tłuszczu.

Sprawdź datę przydatności

Pułapką jaka czyha na nas w supermarketach jest niewinnie wyglądająca data przydatności produktu.

Jeśli znajduje się na wieczku lub z przodu opakowania to bez problemu ją zauważymy. Natomiast gdy trzeba jej poszukać na opakowaniu, to niejednokrotnie rezygnujemy z tego i bierzemy produkt w ciemno. Dopiero przychodząc do domu zauważamy, że nasz serek czy masło ma zbyt krótką ważność przydatności. Takie sytuacje zdarzają się szczególnie przed świętami, kiedy robimy większe zakupy i aby skrócić czas spędzany w sklepie, nie przyglądamy się dacie ważności.

Supermarkety z kolei wykorzystują nasz pośpiech i wystawiają produkty, które mają krótki okres przydatności. Kupując produkty na zapas, wybierajmy te, które mają miesięczny lub dłuższy okres przydatności.

Analizując skład produktu i pogłębiając wiedzę na temat wszelkich ulepszaczy i konserwantów, rośnie nasza świadomość konsumencka.

Czytajmy etykiety i wybierajmy produkty z głową!

Firma Międzybrodzkie Makarony istnieje od 1991 roku, działając w dwóch zakładach produkcyjnych – w Międzybrodziu Bialskim oraz Kobiernicach.

Firma oferuje szeroki wachlarz produktów opartych na unikalnej, istniejącej od dawna recepturze. Jej cechą charakterystyczną jest użycie prawdziwych, świeżych, wybijanych wprost ze skorupki jajek i mąki z twardej pszenicy durum, która sprawia, że makaron ma sprężystą strukturę i dwukrotne zwiększa swoją objętość podczas gotowania.

Jakość złocistych Międzybrodzkich Makaronów została doceniona przez klientów i ekspertów, którzy przyznali produktowi złote godło Najwyższa Jakość Quality International 2010 oraz Laur Konsumenta Odkrycie Roku 2008.

Produkty Międzybrodzkich Makaronów

Makaron 5 - jajeczny: krajanka

Makarony 4 - jajeczne: pierożek, świderek, kolanko, łazanka, gwiazdka, muszelka, muszelka potrójna, muszelka mała, wstążka, nitka gruba, nitka cienka, zacierka, ryż, rurki penne, gniazda wstążki, gniazda nitki.

Źródło: Międzybrodzkie Makarony

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Bieżące wydarzenia
Targi Budowlane
XIX Gliwickie Targi Budownictwa, Instalacji i Wyposażenia Wnętrz
Gliwice (23.02.2018 - 25.02.2018)
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Pralki i zmywarki, które chronią podłogę przed zalaniem

Pralki i zmywarki, które chronią podłogę przed zalaniem

Wizja zalanego mieszkania to nie tylko wiele nerwów, ale ... » ...więcej
Zamrażarki - co trzeba koniecznie wiedzieć przed zakupem

Zamrażarki - co trzeba koniecznie wiedzieć przed zakupem

Lodówki bez komory chłodniczej, czyli zamrażarki produkow... » ...więcej
W Dniu Dziecka odkryj przed maluchem tajemnice kuchni!

W Dniu Dziecka odkryj przed maluchem tajemnice kuchni!

Lada moment Dzień Dziecka i z pewnością już zastanawiasz ... » ...więcej
Ardo HX020FGX, czyli dwa w jednym

Ardo HX020FGX, czyli "dwa w jednym"

ARDO S.A. wprowadziło na polski rynek piekarnik HX020FGX. W ... » ...więcej
Kolorowe noże kuchenne, czyli ... ożywiamy kuchnię

Kolorowe noże kuchenne, czyli ... ożywiamy kuchnię

Jeżeli ostrze noża nie radzi sobie z ukrojeniem chleba be... » ...więcej
Zatrzymać wspomnienia, czyli prezent ślubny na lata

Zatrzymać wspomnienia, czyli prezent ślubny na lata

Co pamiętają z dniu ślubu małżonkowie, gdy po latach, z g... » ...więcej
Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Sławne kanapki: Pyszne panini, czyli włoskie inspiracje

Znudziły ci się tradycyjne kanapki? Eksperymentuj –... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery