www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Ludowe powiedzenie głosi: Kto ma czosnek, nie boi się trucizny. Czy słusznie?

Informacja prasowa / Data: 2014-04-10

Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować? Sprawdźmy!

Lekarstwo, które dała natura

Niezwykłe właściwości czosnku znane są ludziom od kilku tysięcy lat.

Budowniczowie egipskich piramid zbuntowali się, gdy zabrakło go w ich dziennych racjach żywieniowych, wzmacniali się nim również rzymscy legioniści.

Od początku przypisywano mu, oprócz walorów smakowych, właściwości zdrowotne.

To naturalny antybiotyk, który niszczy czynniki chorobotwórcze i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Czosnek działa bakteriobójczo, jest także wrogiem grzybów i innych drobnoustrojów.

Regularnie stosowany, obniża także ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru.

Korzystnie wpływa na serce oraz układ krążenia. Nie bez powodu nasze babcie traktowały go jako antidotum na wszelkie infekcje.

Naukowców wciąż zaskakują jego właściwości, między innymi przeciwnowotworowe – sugerują częste jego spożywanie w ramach profilaktyki – około pół ząbka dziennie.

Fot. Tarsmak

Smak niejedno ma imię

Cenimy go również za mocny smak, który wyraźnie podkreśla walory przyrządzanych dań.

Czosnek idealnie pasuje do dań mięsnych, sosów, zup czy sałat.

Doskonale komponuje się również z innymi mocnymi ziołami i przyprawami. W zasadzie pasuje niemal do każdej potrawy i tylko od naszej inwencji zależy, jak go wykorzystamy.

Natarte nim kotlety schabowe będą o wiele bardziej aromatyczne.

Znakomicie sprawdzi się jako element marynaty do mięs grillowanych.

Szybka i pyszna przekąska?

Wystarczy posmarować grzanki łatwym do przygotowania masłem czosnkowym lub roztartym czosnkiem.

Nie brakuje również miłośników smaku czosnku pod postacią sosu – Polacy bardzo chętnie sięgają po sos czosnkowy. Na pewno wpływ na to ma jego uniwersalność – świetnie pasuje jako dodatek do pizzy, kanapek, wędlin czy jaj – mówi Urszula Giża, ekspert firmy Tarsmak, posiadającej w swojej ofercie sos czosnkowy wyróżniony certyfikatem „Doceń polskie".

Czosnek w kuchni idealnie sprawdza się również jako naturalny konserwant. Dodany do zalewy, zapobiega psuciu się przetworów.

Co z tym zapachem?

„Ma głowę białą, a ogon zielony” – tak o czosnku pisał Jan Kochanowski.

Poeta nie wspomniał jednak o jednej istotnej rzeczy – najczęstszym zarzutem kierowanym pod adresem czosnku jest przykry zapach z ust pojawiający się po jego zjedzeniu. Nie da się ukryć – woń jest silna i potrafi utrzymywać się przez długie godziny.

Nie rezygnujmy jednak z tego zdrowego dodatku.

Czy wiesz, że…

  • najlepiej jeść czosnek świeżo rozdrobniony – najważniejszy składnik rośliny, bakteriobójcza allicyna, uwalnia się podczas rozcierania lub wyciskania
  • czosnek należy dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ podczas obróbki cieplnej traci swoje właściwości
  • warto wypróbować czosnek niedźwiedzi – jest równie zdrowy , co tradycyjna odmiana, a przy tym ma łagodniejszy smak i zapach

Metod na pozbycie się nieprzyjemnego aromatu jest wiele.

Skuteczniejsza od popularnych gum i miętówek jest zwykła zielona pietruszka. Kilka minut jej intensywnego żucia sprawia, że czosnek staje się praktycznie niewyczuwalny.

Inne produkty, które skutecznie niwelują zapach, to słodki miód, goździki, ziarna kawy, imbir czy lampka czerwonego wina.

Źródło: Tarsmak

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Bieżące wydarzenia
Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
22 Sądeckie Targi "Dom i Otoczenie"
Nowy Sącz (21.04.2018 - 22.04.2018)
Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Kto robi meble dla prezydenta?

Kto robi meble dla prezydenta?

Co pewien czas do prezydenckich rezydencji - od słynnej Wisły po Juratę - kupowane są nowe meble.... » ...więcej
Kuchnia, która się nigdy nie znudzi

Kuchnia, która się nigdy nie znudzi

W kuchennej przestrzeni liczą się tak naprawdę dwie rzecz... » ...więcej
AGD dla kibica - jak nie pokłócić się z żoną podczas meczu

AGD dla kibica - jak nie pokłócić się z żoną podczas meczu

Zagorzali kibice już szykują sobie miejsce na kanapie i r... » ...więcej
Samoczyszczący się piekarnik

Samoczyszczący się piekarnik

Dobra gospodyni zawsze stara się, by wszystko wypadło idealnie, a potrawy zadowoliły nawet najbar... » ...więcej
Zmywarka do naczyń - czy warto?

Zmywarka do naczyń - czy warto?

Wraz z wynalezieniem zmywarki do naczyń wydawało się, że ... » ...więcej
Jeszcze odkurzacz czy już robot?

Jeszcze odkurzacz czy już robot?

Nawigacja za pomocą wiązki podczerwieni, automatyczny dob... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery