www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jak zachować świeżość letnich posiłków?

Informacja prasowa / Data: 2014-07-31

Za oknami lato w pełni. Słońce, wysoka temperatura oraz wilgotne, burzowe powietrzne nie sprzyjają przechowywaniu i transportowaniu żywności. Tylko prawidłowe zapakowanie letnich posiłków do pracy, na piknik czy weekendowy wypad za miasto oraz właściwe poukładanie produktów w lodówce pozwala zachować ich walory smakowe i zdrowotne. O tym jak należy przechowywać żywność w lecie, przypominają organizatorzy edukacyjnego programu „Śniadaniowa Klasa”. 

Wysoka temperatura w upalne dni to największy wróg żywności – sprzyja rozwojowi chorobotwórczych bakterii, grzybów i pleśni, dlatego szczególnie latem produkty należy przechowywać w lodówce oraz transportować w torbach z wkładem chłodzącym, tzw. lunch bagach – wyjaśnia Wojtek Wilczek, dietetyk, specjalista programu „Śniadaniowa Klasa”

– Duży wpływ na pogorszenie jakości artykułów spożywczych ma także woda. Im jej więcej, tym szybciej przebiegają reakcje chemiczne oraz rozwijają się drobnoustroje. Dlatego tak ważne jest, aby dokładnie wysuszyć żywność przed włożeniem do plastikowych pojemników, torebek foliowych czy lodówki.

Świeżość domowych posiłków

Fot.
www.sniadaniowaklasa.pl

W lodówce produkty nie powinny leżeć blisko siebie, ani na sobie – należy zachować przestrzeń między nimi.

W przeciwnym wypadku szybciej się psują, a mała przestrzeń pomiędzy artykułami zaburza przepływ powietrza prowadząc do podwyższenia temperatury oraz rozwoju drobnoustrojów.

Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy także odpowiednio zapakować, by nie obeschły.

Najlepszym rozwiązaniem będą:

  • pojemniki szklane,
  • pergaminowy papier,
  • folia aluminiowa.

Ta ostatnia dobrze izoluje żywność, nie przepuszczając powietrza, substancji zapachowych i pary wodnej. Trzeba jednak uważać, ponieważ przechowywane w niej produkty mogą spleśnieć.

Papier pergaminowy chroni przed wilgocią i nadaje się do przechowywania sera żółtego i wędlin.

Natomiast szklane pojemniki nie wchodzą w reakcje z żadnymi produktami spożywczymi - muszą jednak być zamykane lub przynajmniej przykrywane.

Na najwyższej półce należy ułożyć dżemy i powidła, a także mleko, kefiry, jogurty oraz margarynę (np. Śniadaniową Klasyczną).

Poniżej produkty o krótkiej trwałości: biały ser, twarożek, pokrojoną wędlinę, a także domowe potrawy szczelnie przykryte, np. garnek z zupą.

Świeże mięso i ryby powinny być przechowywane na dolnej półce tuż nad szufladami, w których znajdują się warzywa i owoce.

Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach, które dojrzeją.

Natomiast na bocznych półkach powinny znaleźć się jaja, napoje, musztarda, chrzan, sosy w butelkach oraz oleje.

Posiłki poza domem

Planując letni posiłek poza domem warto pomyśleć także o odpowiednim zapakowaniu jedzenia, które uchroni je przed wysoką temperaturą, a także pozwoli na przetransportowanie kanapki w nienaruszonym stanie.

Najlepszym wyborem są specjalnie pojemniki – torby termoizolacyjne, tzw. lunch bagi.

Nowoczesne wersje tego „śniadaniowego pudełka” posiadają miejsce na specjalne wkłady chłodzące, które sprawią, że posiłki zachowają swój smak i właściwości odżywcze przez wiele godzin. 

Za granicą już od kilku lat można zaobserwować trend noszenia pożywienia w lunch bagach, nie tylko w okresie lata.

Fot. www.sniadaniowaklasa.pl   lunch bag

Torba śniadaniowa idealnie sprawdzi się zarówno dla dorosłych śpieszących się do pracy, dzieci biegnących do szkoły, jak i dla rodzin wyjeżdżających na wycieczkę rowerową.

Zmieści się w nich zarówno kanapka, owoc, jogurt czy woda mineralna – mówi Małgorzata Sienkiewicz, Dyplomowany Technolog Żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych „Bielmar”, organizator akcji Śniadaniowa Klasa

– Od kilku lat edukujemy Polaków, na czym polega prawidłowe odżywianie, którego częścią jest również przechowywanie jedzenia. Dlatego w ramach programu „Śniadaniowa Klasa” powstała po raz drugi limitowana edycja torebek śniadaniowych z filcu z wkładami chłodzącymi.

Specjalne lunch bagi „Śniadaniowej Klasy” można wygrać w konkursach organizowanych na fanpage akcji: www.facebook.com/SniadaniowaKlasa.

Źródło: www.sniadaniowaklasa.pl.

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Jak zachować świeżość chleba?

Jak zachować świeżość chleba?

Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu posiłków. Warto zate... » ...więcej
Jak przedłużyć świeżość owoców

Jak przedłużyć świeżość owoców

Maliny, truskawki, czereśnie, brzoskwinie – lato częstuje nas obficie soczystymi owocami. Ś... » ...więcej
Jak zachować czystość baterii?

Jak zachować czystość baterii?

To mieszkanie jest dla nas a nie my dla mieszkania. Często powtarzamy sobie to zdanie, zwłaszcza ... » ...więcej
Kabanos sprawdzi się w podróży podczas letnich upałów

Kabanos sprawdzi się w podróży podczas letnich upałów

Wakacje w pełni. Jeśli wybierasz się na urlop czy nawet k... » ...więcej
Jak wybrać wigilijnego karpia?

Jak wybrać wigilijnego karpia?

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego po... » ...więcej
Obiadowy bon ton

Obiadowy bon ton

Spotkania przy stole są coraz częściej, okazjonalne, a zarazem oficjalne i nierzadko stresujące. ... » ...więcej
Jak ugotować makaron?

Jak ugotować makaron?

Gotowanie makaronu w gruncie rzeczy nie należy do najprostszych kulinarnych czynności. Ilość wody... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery