www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Posiłek pod chmurką, czyli jakie potrawy sprawdzą się na pikniku

Informacja prasowa / Data: 2014-08-05

Rodzinny piknik to nie tylko sposób na przyjemne spędzenie czasu, ale też idealna okazja, by tradycyjny posiłek zamienić w prawdziwą ucztę. Poniżej prezentujemy kilka praktycznych porad i prostych przepisów, dzięki którym nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale też mile spędzimy czas ciesząc się smakiem spożywanych potraw. Jedzenie, które nie będzie problemem.

Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce.

Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. 

Wybierając się na piknik zrezygnujmy również z delikatnych, świeżych owoców i warzyw, takich jak truskawki, brzoskwinie czy sałata. Pod wpływem ciepła i wstrząsów (przewożenie na rowerze) nie tylko tracą one swoją jędrność, ale też ulegają psuciu. 

Fot. MSM Mońki

– Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach

Niewskazane jest także zabieranie potraw przyrządzonych z surowego mięsa czy ryb, a także wędlin o krótkim terminie przydatności do spożycia (polędwica, szynka). Produkty te są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury, łatwo się psują i tym samym mogą powodować zatrucie.

Jeśli więc chcemy, aby w naszym piknikowym menu znalazło się mięso, zdecydujmy się na kiełbasę lub kabanosy.

Szybkie, ale treściwe

Wybierając się na piknik musimy pamiętać, że świeże powietrze wzmaga apetyt.

Dlatego najlepiej zdecydować się na coś sycącego, a jednocześnie szybkiego w przygotowaniu. Idealnym rozwiązaniem mogą być kanapki.

Coraz więcej firm ma w swojej ofercie pokrojone w plastry sery czy wędliny, które są zapakowane próżniowo. Oryginalne opakowania są nie tylko łatwe w przewożeniu, ale też gwarantują, że produkty nie ulegną zepsuciu czy zgnieceniu. Świetnym dodatkiem do szynki czy sera będą warzywa takie jak ogórek czy papryka. Są one dużo twardsze niż np. pomidory i tym samym lepiej znoszą przewożenie np. w rowerowym koszyku.

Co jednak zrobić, jeśli nasi najbliżsi oczekują nieco bardziej wyszukanego posiłku?

W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie potrawy w domu i zabranie jej ze sobą.

3 przekąski na piknik

Poniżej kilka prostych przepisów na pyszne i szybkie w przygotowaniu dania, które idealnie sprawdza się na świeżym powietrzu.

Tortilla z szynką i serem

Składniki:

  • Fot. Fotolia
    opakowanie placów typu tortilla
  • kilka łyżek musztardy
  • kilka plastrów cienko pokrojonej szynki
  • kilka plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • 1 pomidor
  • kilka liści sałaty

Przygotowanie:

Tortillę delikatnie podgrzej na suchej patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Na środku placka połóż pokrojoną szynkę, ser i plasterki pomidora pozbawionego wcześniej pestek. Przykryj sałatą. Ciasno zawiń placki, np. zaginając dolny kawałek w górę a następnie „rolując” bok. Tortillę możesz pokroić na mniejsze kawałki.

Serowe ciasteczka

Składniki:

Ciasto

  • Fot. Fotolia
    30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 30 dag sera żółtego Edamskiego MSM Mońki w bloku
  • sól do smaku

Nadzienie

  • 15 dag sera żółtego Edamskiego MSM Mońki w bloku
  • 15 dag serka czosnkowego
  • pieprz do smaku
  • klika płatków migdałów (opcjonalnie)

Przygotowanie

Przygotuj ciasto łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagnieć ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki. Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotuj nadzienie. Dopraw pieprzem do smaku. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wykrajaj kształt ciasteczek. Na połowie z nich połóż po łyżeczce nadzienia, przykryj pozostałymi krążkami i dociśnij brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Lekka sałatka brokułowa, z kalafiorem, pomidorem i serem żółtym

Składniki:

  • Fot. Fotolia
    1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 25 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i posól. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć na gotującą się wodę i gotuj al dente (miękkość sprawdź widelcem). Ugotowany kalafior wyjmij na durszlak i pozostaw do wystudzenia. Następnie podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody, w której gotował się kalafior i również gotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystko ułóż na talerzu  i posyp startym żółtym serem.

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra i miksów tłuszczowych, oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania gwarantuje, iż produkty są najwyższej jakości. Potwierdza to wdrożony i certyfikowany system Zarządzania Jakością ISO 9001:2000, a także Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Źródło: www.msm-monki.pl

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Faszerowane warzywa pod serową pierzynką

Faszerowane warzywa pod serową pierzynką

Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie... » ...więcej
Kuchnia modułowa alternatywą dla kuchni pod zabudowę

Kuchnia modułowa alternatywą dla kuchni pod zabudowę

Studia mebli kuchennych oferujące zabudowy na wymiar, ter... » ...więcej
Samoczyszczący się piekarnik

Samoczyszczący się piekarnik

Dobra gospodyni zawsze stara się, by wszystko wypadło idealnie, a potrawy zadowoliły nawet najbar... » ...więcej
Kabanos sprawdzi się w podróży podczas letnich upałów

Kabanos sprawdzi się w podróży podczas letnich upałów

Wakacje w pełni. Jeśli wybierasz się na urlop czy nawet k... » ...więcej
Stoliczku na wigilię rozłóż się

Stoliczku na wigilię rozłóż się

Z czym kojarzą się święta Bożego Narodzenia? Oczywiście w... » ...więcej
Polecamy porady
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery