www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Jedzenie na fali – na parze i z mikrofali!

Informacja prasowa / Data: 2014-09-05

Gotowanie na parze należy do najzdrowszych form przygotowywania żywności – nie wypłukuje z produktów ich cennych witamin i minerałów. Jeszcze do niedawna, aby przyrządzić potrawę w taki sposób, trzeba było zarezerwować sobie nawet kilkadziesiąt minut. Obecnie, dzięki specjalnym pojemnikom, wystarczy chwila.

Główną zaletą potraw przygotowanych na parze jest fakt, że poszczególne ich składniki – czy to warzywa, ryż czy mięso – poddane obróbce termicznej nie tracą potrzebnych organizmowi wartości odżywczych.

Gotować w wodzie czy na parze?

Fot. Jan Niezbędny

Tego, jak bardzo mogą różnić się produkty ugotowane na parze od tych zanurzonych we wrzątku, dowodzą liczby.

Przykład?

Kapusta – jeśli ją potniemy i wrzucimy do gorącej wody, straci aż 72% zawartego w niej wapnia, 60% fosforu i 67% żelaza. Innymi słowy – osoba, która zje kapustę ugotowaną tradycyjną metodą, zyska zaledwie jedną trzecią wartości odżywczych zawartych w surowym produkcie.

Brzmi zaskakująco? Niekoniecznie. Coraz więcej osób – nawet tych, które na co dzień nie przestrzegają wszystkich zasad zdrowego odżywiania – zamienia tradycyjne gotowanie na to na parze.

Urządzenia do zdrowego gotowania

W sukurs tym osobom przychodzą producenci sprzętu i produktów AGD.

Fot. Jan Niezbędny

W zależności od potrzeb możemy zatem zdecydować się na:

  • specjalną metalową wkładkę do gotowania na parze,
  • szybkowar,
  • parowar,
  • jak również przetestować różne produkty do kuchenek mikrofalowych.

Wśród nich na uwagę zasługują pojemniki silikonowe (nowość w ofercie Jana Niezbędnego).

Ich zaletą jest to, że:

  • Fot. Jan Niezbędny
    zajmują mało miejsca, bo po użyciu można je złożyć,
  • można w nich błyskawicznie ugotować na parze warzywa czy rybę.
  • pojemniki silikonowe są wytrzymałe na niskie oraz wysokie temperatury,
  • możemy ich używać wielokrotnie, do gotowania prostych, jak i wieloskładnikowych potraw.

 

Miniporadnik

  • Produkty gotowane na parze zachowują swoje naturalne walory smakowe, śmiało można więc zrezygnować z ich doprawiania. Jeśli zależy nam na posoleniu potrawy, lepiej zaczekać z tym do momentu, gdy wszystkie składniki będą już ugotowane.
  • W kuchence mikrofalowej warzywa korzeniowe, jak buraki, marchew i seler, gotuje się na parze około 7 minut, a delikatne, zielone – około 4 minut.

Źródło: www.janniezbedny.pl
 

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Gotowanie na parze - najlepszy sposób przygotowania posiłku

Gotowanie na parze - najlepszy sposób przygotowania posiłku

Gotowanie na parze to bardzo prosta i najzdrowsza metoda ... » ...więcej
Parowary – zdrowe gotowanie

Parowary – zdrowe gotowanie

Coraz większą popularnością wśród osób zajmujących się go... » ...więcej
Pięć korzyści – jeden  Thermomix

Pięć korzyści – jeden Thermomix

W jaki sposób znaleźć tego jedynego i idealnego pomocnika... » ...więcej
Kombiwar – uniwersalny piekarnik

Kombiwar – uniwersalny piekarnik

To kolejne urządzenie w kuchni, w którym przygotowanie po... » ...więcej
Kuchnia  Detroit – połączenie tradycji i nowoczesności

Kuchnia Detroit – połączenie tradycji i nowoczesności

Kuchnia Detroit, której producentem jest Mebel Rust, impo... » ...więcej
Posiłki w pracy – zdrowe i… modne!

Posiłki w pracy – zdrowe i… modne!

Samodzielnie przygotowane posiłki do pracy stają się w Po... » ...więcej
Lunchbox – zdrowy i szybki obiad w pracy

Lunchbox – zdrowy i szybki obiad w pracy

W Japonii panuje moda na tzw. Bento – pojedyncze da... » ...więcej
Garnki – trudny wybór

Garnki – trudny wybór

Czy można wyobrazić sobie kuchnię bez garnków - chyba nie. W garnkach odbywa się gotowanie, piecz... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery