www.info-kuchnia.plwww.info-kuchnia.pl
Obrazek
Wyszukaj w serwisie:
Meble kuchenne Architektura kuchni Sprzęt AGD Naczynia Poza kuchnią Wydarzenia Porady Forum rss
Strona główna Kuchenki Lodówki Zmywarki Mały sprzęt AGD Zlewy Dekoracje kuchenne Inne tematy kuchenne Reklama w serwisie Kontakt
Kategorie artykułów
Ostatnio na forum

Posiłki w pracy – zdrowe i… modne!

Informacja prasowa / Data: 2014-09-10

Samodzielnie przygotowane posiłki do pracy stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Na sklepowych półkach dostępnych jest wiele lunchboxów – pudełek na drugie śniadanie. Dzięki temu możemy wybrać lunchbox idealny dla swoich potrzeb. 

Obecnie zarówno w Polsce, jak i na świecie panuje trend zdrowego odżywiania. Przekłada się to również na posiłki w pracy, które stają się coraz zdrowsze.

Polacy nie jedzą w pracy?

Fot. Fotolia

Jeszcze do niedawna większość Polaków nie przykładała wagi do posiłków spożywanych w pracy. Na biurkach królowały więc chińskie zupki i słodkie przekąski.

Jakiś czas temu pojawiła się jednak moda na zdrowe odżywianie się – także w pracy. Nadal najczęściej wybieranym drugim śniadaniem są oczywiście kanapki.

Coraz mniej popularne są gotowe dania, które przed podaniem należy jedynie zalać gorącą wodą. Jest to szybka, ale zarazem dość niezdrowa forma posiłku, dlatego coraz większe grono osób zamienia ją na własnoręcznie przygotowany lunch.

Co zabrać do pudełka

Fot. Międzybrodzki Makaron

Najlepiej na lunch sprawdzają się sałatki i zupy, a także wszelkie rodzaju zdrowe przekąski, takie jak owoce, warzywa czy np. orzechy.

Aby ograniczyć czas podczas przygotowywania lunchboxu, możemy odłożyć porcję przygotowanego już wcześniej mięsa czy ugotowanego makaronu i wykorzystać je do stworzenia nowego dania na lunch. Żeby samodzielnie przygotowany lunch nie tylko nam smakował, ale również zapewnił wszystkie wartości odżywcze, musimy także pamiętać, aby skomponować go we właściwy sposób.

Prawidłowo zbilansowany powinien składać się z:

  • 25% węglowodanów (ryż brązowy,
  • makaron pełnoziarnisty lub z pszenicy durum – semoliny np. Międzybrodzki     Makaron, kasza, pieczywo razowe)
  • 25% białek (chude mięso, ryby, sery, jajka)
  • 50% warzyw (najlepiej sezonowych, różnorodnych, kolorowych)

Twój własny lunchbox

Przy wyborze własnego lunchboxu warto zwrócić uwagę, czy posiada on tzw. matę chłodzącą, która zabezpieczy nasze danie w drodze.

Jeżeli mamy w pracy mikrofalówkę, warto zainwestować w pojemnik, w którym bezpośrednio będzie można podgrzać posiłek. Najlepiej sprawdzają się pojemniki wielokomorowe, dzięki którym możemy zaplanować wielodaniowy obiad w pracy oraz zapobiec wymieszaniu się smaków jego składników.

Dla miłośników sałatek idealnym rozwiązaniem będzie dodatkowy pojemnik na dipy i sosy.

Kulinarne inspiracje do lunchboxa

Sałatka ze szparagami

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Świderki – 250 g
  • Szparagi – 15 szt.  
  • Szynka parmeńska – 4 plastry
  • Ser do posypania
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny -pół łyżki
  • Sok z cytryny pół łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. Gotujemy al dente Międzybrodzki Makaron świderki.
  2. Szparagi delikatnie podgotowujemy na parze, a szynkę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni.
  3. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką.
  4. Mieszamy ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy makaron.
  5. Na gotowe danie sypiemy starty ser.

Gotowe!

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:

  • 250g Makaronu Międzybrodzkiego pierożek
  • 200 g młodych liści szpinaku
  • 100 g sera żółtego twardego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 ml  jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i hartujemy.
  2. Jogurt mieszamy z majonezem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wykładamy wszystko na patelnię.
  3. Całość lekko podgrzewamy, ale uważamy by nie doprowadzić do wrzenia. Szpinak dokładnie myjemy i dokładamy do sosu. Do potrawy dodajemy makaron, mieszamy całość i układamy na talerz.
  4. Potrawę dekorujemy startym, żółtym serem. Układamy cząstki ugotowanego jajka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i orzechy włoskie.  Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowe!

Źródło: Międzybrodzki Makaron

Zapraszamy do dyskusji na naszym forum

Newsletter - bądź na bieżąco
Co tydzień znajdziesz w naszym portalu
nowe, ciekawe artykuły.

Zapisz się na nasz bezpłatny Newsletter,
a co tydzień prześlemy Ci informację
o nowościach na naszej stronie.
Mój adres email:
Zgadzam się z Polityką Prywatności.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Polecamy artykuły
Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki?

Dlaczego warto regularnie spożywać posiłki?

Kiepski nastrój, rozdrażnienie i kłopoty z koncentracją, ... » ...więcej
Modne pieczenie – nowy piekarnik z linii Victoria Grey

Modne pieczenie – nowy piekarnik z linii Victoria Grey

W modzie liczy się indywidualny styl oraz dobre wyczucie ... » ...więcej
Zdrowe, letnie gotowanie wg Pięciu Przemian  – warsztaty w showroomie marki Mastercook

Zdrowe, letnie gotowanie wg Pięciu Przemian – warsztaty w showroomie marki Mastercook

Rozpoczynające się właśnie lato to doskonała pora, aby dostarczyć organizmowi porcji witamin w postaci świeżych owoców i warzyw, ale również wzmocnić ciało przed jesienią i zimą. Służy temu m.in. gotowanie wg filozofii Pięciu Przemian, z którą będzie można się zapoznać podczas warsztatów kulinarnych w showroomie marki Mastercook, które odbędą ... » ...więcej
Lunchbox – zdrowy i szybki obiad w pracy

Lunchbox – zdrowy i szybki obiad w pracy

W Japonii panuje moda na tzw. Bento – pojedyncze da... » ...więcej
Parowary – zdrowe gotowanie

Parowary – zdrowe gotowanie

Coraz większą popularnością wśród osób zajmujących się go... » ...więcej
Do pracy bez śniadania ani rusz!

Do pracy bez śniadania ani rusz!

Poranny pośpiech, kawa złapana w biegu w drodze do pracy ... » ...więcej
Candy wspiera zdrowe gotowanie

Candy wspiera zdrowe gotowanie

Jak jeść smacznie i zdrowo? Odpowiedź na to pytanie będzie można znaleźć w nowym programie poradn... » ...więcej
Polecamy porady
Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Regulacja płomienia palnika kuchenki gazowej

Podczas gotowania na kuchence gazowej, warto z... » ...więcej
Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Wykorzystaj mroźne dni do walki z roztoczami

Arktyczne, mroźne powietrze to sprzymierzeniec w walce z ... » ...więcej
Strona główna - Meble kuchenne - Architektura kuchni - Kuchenny sprzęt AGD - Naczynia kuchenne - Poza kuchnią - Forum - Mapa strony - Tagi - Polityka prywatności i cookies
Przepisy czytelników Samochody Budownictwo Ogrzewanie Ogrody Kuchnia Komputery